Όταν κλείνω τα μάτια | Οι εφιάλτες που έγιναν όνειρο

Όταν κλείνω τα μάτια | Οι εφιάλτες που έγιναν όνειρο

Δεν κρατάω ημερολόγιο εφιαλτών. Θα παραφράσω μια ατάκα του Stephen King από το βιβλίο του ‘Περί Συγγραφής’ (εκδόσεις Bell) που λέει ότι οι καλές ιδέες μένουν και οι κακές είναι αυτές που ξεχνάμε. Έτσι και στην περίπτωσή μου, οι εφιάλτες που πραγματικά με τρόμαξαν και με αναστάτωσαν, είναι ακόμα ζωντανοί μέσα μου.

Ωστόσο, το νέο μου βιβλίο (Όταν Κλείνω τα Μάτια, εκδ. ΟΞΥ) δεν είναι δοκίμιο, είναι συλλογή διηγημάτων. Οι τρομακτικές αυτές αφηγήσεις του μυαλού μου, ήταν φυσικά ημιτελείς, έτσι η φαντασία μου για πολλά χρόνια, συμπλήρωνε τα κενά και ανέπλαθε τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους.

Το κομμάτι μαγείας που κρύβεται μέσα σε αυτές τις σελίδες όμως, είναι ακόμα πιο προσωπικό. Όταν το 2011 άφησα πίσω μου δουλειά, οικογένεια, φίλους και μια στρωμένη ζωή για να κυνηγήσω αυτό που με έκαιγε, δεν πίστευα ποτέ ότι θα τα καταφέρω πραγματικά. Και δεν εννοώ το συμβόλαιό μου από έναν τόσο μεγάλο εκδοτικό όπως το ΟΞΥ. Η μαγεία ξεκίνησε το 2015 με την έκδοση του: «Η εκδίκηση», του Ιάσονα Λεμονιάτη από την Rising Star. Τότε έμαθα (και ακόμα μαθαίνω) τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας· τον κόπο, τον πόνο, τη λατρεία (ναι!) της απόρριψης και τον τρόμο της αποδοχής (ω, ναι!)

Δέκα χρόνια μετά, η αναγνώριση και οι ευκολίες που μπορεί να σου προσφέρει μια συνεργασία με έναν μεγάλο εκδοτικό, δεν είναι παρά μια ακόμα αποστολή. Να γράψεις καλύτερα και να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Διάολε, στον πάγκο τους στα φεστιβάλ και στο ράφι τους στα βιβλιοπωλεία, το βιβλίο του άγνωστου Μεσολογγίτη, στέκεται δίπλα σε αυτά των Masterton, Barker, Lovecraft, Poe, Straub κ.α. αλλά και Ελλήνων όπως του Αντώνη Αντωνιάδη.

Γιατί κάποιος να μου δώσει την ευκαιρία; Γιατί κάποιος να δώσει τα 11.69 ευρώ;

Η μόνη απάντηση που έχω είναι πως έβαλα τα δυνατά μου, δεν κορόιδεψα (πώς θα μπορούσα άλλωστε;) Έπιασα ταβάνι τον Ιούλιο του 2020 που έδωσα τις ιστορίες για αξιολόγηση στον εκδοτικό. Ένα ταβάνι που νομίζω ότι έσπασα με το επόμενο βιβλίο που έγραψα μέσα στο χειμώνα του 2021 και είναι άγνωστο ακόμα για το αν και πότε θα εκδοθεί. Και είμαι σίγουρος ότι θα το ξανασπάσω με το επόμενο, όποτε καταπιαστώ.

Δεν ήμουν ποτέ παιδί-θαύμα. Ήμουν ονειροπόλος, αφηρημένος, αθεράπευτα αφελής. Και η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη, δεν είναι παρούσα μόνο στον ύπνο μου. Είναι εκεί έξω, κάθε μέρα.

Απλώς τώρα, ζω στη φωτεινή του πλευρά, αφού έμαθα να απολαμβάνω… τις λεμονάδες που έτυχαν στο δρόμο μου.

Αυτά για την ώρα.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ ήδη βρίσκεται στον πάγκο των εκδόσεων ΟΞΥ στο Φεστιβάλ βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Όταν κλείνω τα μάτια
Εκδοτικός οίκος: ΟΞΥ
ISBN: 9789604368136 | 978-960-436-813-6
Σελίδες: 168

Περιγραφή:

Επτά ιστορίες, επτά όνειρα, επτά εφιαλτικές πραγματικότητες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσετε σαν παλιόφιλους, αυτά που σας έκαναν (και ακόμα το κάνουν) να μην κοιμάστε τα βράδια. Γιατί όταν το κάνετε, βρίσκεστε εκεί: στην κόλαση.

Όταν Κλείνω τα Μάτια, μια νεαρή ξεσκεπάζει το έρεβος της Αθήνας· μια γυναίκα τρέχει μακριά από την απώλεια· μια παρέα ανακαλύπτει την κόλαση που ξερνάει η μισαλλοδοξία· ένας άνδρας έρμαιο του φόβου του, αντιμετωπίζει την άβυσσο· ένας κώδικας επικοινωνίας γίνεται το όπλο ενός άνδρα κόντρα στην μαφία· μια ακατανόητη ανάσταση εκ νεκρών πραγματοποιείται· ένα ασανσέρ-καθαρτήριο στο κέντρο της Αθήνας τρέφεται με μίσος.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *