Εφτά Murder Mystery ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε

Εφτά Murder Mystery ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε

Το τελευταίο διάστημα κάθομαι και «λιώνω» στις Murder Mystery ταινίες.

Τι είναι αυτές οι ταινίες; Στην ουσία πρόκειται για ιστορίες, στις οποίες έχουμε να κάνουμε με μυστηριώδη δολοφονία ή δολοφονίες, που εκεί βάζουμε το φανταστικό detective καπέλο μας και αναζητούμε στοιχεία, που θα μας οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο της υπόθεσης μας.

Αυτές οι ταινίες, θυμάμαι μου άρεσαν από πολύ νεαρή ηλικία, αφού πάντα ήθελα να είμαι παρατηρητικός και πάντα ήθελα στοιχεία προκειμένου να οδηγηθώ μαζί με το υπόλοιπο κοινό στην λύση του μυστηρίου. Αν συμμερίζεστε και εσείς αυτήν μου την αγάπη τότε ήρθατε στο κατάλληλο άρθρο. Σήμερα θα δούμε μαζί εφτά ταινίες “Murder Mystery” που πρέπει αν δεν τις έχετε δει, οπωσδήποτε να βάλετε στην λίστα σας και να τις παρακολουθήσετε είτε μόνοι σας, είτε με παρέα (τώρα το “αμόρε” θα είναι, οι φίλοι σας ή η οικογένεια σας, επιλέξτε).

Μια μικρή παρένθεση εδώ. Να πω ότι οι επιλογές μου είναι κάποιες από τις προφανείς αλλά οι περισσότερες είναι ταινίες που ίσως δεν έχετε δει ή έχετε δει και έχετε ξεχάσει, προκειμένου να μην υπάρχουν οι ίδιες και οι ίδιες επιλογές συνέχεια. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό (για να αποφύγω σχόλια τύπου “ΜΑ ΚΑΛΆ ΡΕ Μ***ΚΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ SE7EN;) πάμε στο άρθρο μας.

1) Gone Girl (2014)

Η πρώτη ταινία που έχω να σας προτείνω, είναι το Gone Girl. O μετρ του είδους, David Fincher μας προσφέρει μια “σκοτεινή” απομυθοποίηση του ονείρου για πολλούς, που φαντάζει ο γάμος και μας παρουσιάζει μια ιστορία, η οποία όταν τελειώνει σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Ο Ben Affleck, υποδύεται τον Nick Dunne, έναν καθηγητή κολεγίου και αρθρογράφο (καλήν ώρα), ο οποίος ερωτεύεται παράφορα και παντρεύεται την Amy, την οποία υποδύεται η εκπληκτική Rosamund Pike, η οποία έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στα Oscars.

Ξαφνικά, η Amy εξαφανίζεται και η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται και να αποκαλύπτει πτυχές του γάμου που δεν ξέραμε και όσο συνεχίζει αυτή η ταινία, μας βάζει όλο και πιο βαθιά στο σκοπό της να μας πετάξει από το “ροζ συννεφάκι” που βρισκόμαστε όσο είμαστε ερωτευμένοι και να μας δείξει και την κακή πλευρά του γάμου, του sex, της αγάπης και του σεβασμού. Είναι από τις ταινίες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Δείτε την…ΧΘΕΣ.

2) The Nice Guys (2016)

O Shane Black σαν writer μας έχει δώσει κάποιες cult ταινίες των 90s, όπως το “Ένα Σκληρό Φιλί Για Καληνύχτα” και το “Ο Τελευταίος Πρόσκοπος” αλλά σαν σκηνοθέτης, μας είχε δώσει το “Kiss Kiss Bang Bang” αλλά το Iron Man 3, κυρίως λόγω του σεναρίου, δεν μας είχε αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις. Ωστόσο, η ταινία “The Nice Guys” είναι μια ταινία που ούτε θα αλλάξει την ζωή σου με τις ερμηνειάρες της, αλλά ούτε και θα σε αφήσει παγερά αδιάφορο.

Ryan Gosling & Russell Crowe υποδύονται έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ και έναν…νταή υπό πληρωμή αντίστοιχα και προσπαθούν να διαλευκάνουν με υπόθεση μυστηρίου που έχει να κάνει με την δολοφονία μιας διάσημης πορνοστάρ και της εξαφάνισης ενός νεαρού κοριτσιού, ονόματι Amelia, που την υποδύεται η Margaret Qualley (Once Upon A Time In Hollywood). Οι δύο υποθέσεις ενώ φαίνονται εντελώς αντίθετες, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες και σύντομα οι δύο πρωταγωνιστές μας θα βρεθούν σε μια ιστορία, η οποία είναι πολύ εκτός από τα “νερά” τους.

3) The Maltese Falcon (1941)

Είμαι σίγουρος πως αρκετοί από εσάς δεν ξέρετε αυτήν την ταινία, κυρίως λόγω της παλαιότητας της. Και εγώ ήμουν ένας από αυτούς, μέχρι που πριν από 3-4 χρόνια, και στην ανάγκη μου να δω κάτι μυστηριώδες σε συνδυασμό με κάτι noir, έβαλα να δω το The Maltese Falcon, χωρίς να ξέρω κάτι για τους ηθοποιούς, παρά μόνο για τον πρωταγωνιστή, τον Humphrey Bogart, που και να μην ήθελα, όντας άνθρωπος που αγαπάει τον κινηματογράφο, τον έχω θαυμάσει στο “Casablanca”. Και όμως, το The Maltese Falcon κατατάσσεται στο TOP 30 των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών από πολλούς. Και δεν τους αδικώ.

Ο Bogart εδώ υποδύεται έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει αρχικά μια υπόθεση εξαφάνισης μαζί με τον συνεργάτη του. Όταν όμως ο συνεργάτης του, την επόμενη μέρα, μετά την ανάληψη της, δολοφονείται, τότε η υπόθεση παίρνει μια άλλη σκοτεινή τροπή και ξετυλίγει κάποια γεγονότα, τα οποία μας οδηγούν σε ένα αγαλματίδιο, που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πλοκή. Καταπληκτικός Bogart, καταπληκτική Mary Astor και η ταινία είναι απλά ένα διαμάντι. Μην σας ξεγελάει η παλαιότητα της και απλά παρακολουθήστε την.

4) Knives Out (2019)

Πάμε ίσως στην πιο πρόσφατη περίπτωση μιας “Murder Mystery” ταινίας, όπου βλέπουμε το love-letter του σκηνοθέτη Rian Johnson στα μυθιστορήματα μυστηρίου της αγαπημένης Agatha Christie, το Knives Out. Ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου (Christopher Plummer) κείτεται νεκρός σε μια-προφανή κατά τα δεδομένα- αυτοκτονία. Ο ξακουστός ιδιωτικός ερευνητής Benoit Blanc (Daniel Craig) αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση όταν και προσλαμβάνεται από έναν ανώνυμο πελάτη. Η ταινία είναι απλά υπέροχη, είναι χρωματιστή, έχει τις σκοτεινές στιγμές της, έχει το χιούμορ της και με ένα All-star studded cast, μεταξύ των οποίων έχουμε πέρα από τον Craig, τους Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Toni Collette, Ana de Armas & Don Johnson, το Knives Out είναι από αυτές τις ταινίες που θα σε καθηλώσουν από την πρώτη στιγμή και δε θα σε αφήσουν να βαρεθείς σε κανένα σημείο.

5) LA Confidential (1997)

Η ιστορία μας ακολουθεί τρεις διαφορετικούς αστυνομικούς μεταξύ τους, οι οποίοι σταδιακά συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να εξιχνιάσουν κάποιες παράξενες δολοφονίες που γίνονται σε ένα λαμπερό από την μία, αλλά σκοτεινό και διεφθαρμένο από την άλλη Los Angeles κατά την δεκαετία του 1950. Από αυτήν την λίστα, που θα σας δώσω, για να είμαι και λίγο υποκειμενικός, ίσως είναι η πιο αγαπημένη μου από όλες. Όχι ότι οι ταινίες που σας δίνω είναι κακές. Απλά πάντα μου αρέσει ένα noir με μια πιο σύγχρονη πινελιά και αυτό ακριβώς κάνει την ταινία αυτή ξεχωριστή.

Το cast; Υπέρλαμπρο. Russell Crowe στα ντουζένια του, Kevin Spacey προερχόμενος από δύο τεράστιες επιτυχίες, στα καλύτερα του, Kim Basinger ως η απόλυτη femme fatale, James Cromwell στα καλύτερα του και ο νεοφερμένος Guy Pearce, ο οποίος κάνει δυναμικό ντεμπούτο στο Hollywood. Η πλοκή; Δεν είναι καθόλου προφανές το ποιος κάνει τι, μέχρι ενός σημείου, που εκεί δεν μας πειράζει καθόλου, διότι απλά ενισχύεται η αγωνία μας στο να τιμωρηθεί ο ένοχος. Το LA Confidential είναι για εμένα μια σωστή ταινία μυστηρίου που πρέπει σίγουρα να δείτε ή να βάλετε στην watch list σας και να την απολαύσετε με παρέα.

6) Gosford Park (2001)

Πριν το Downton Abbey, ο δημιουργός του, Julian Fellowes, μας έδωσε ένα αρκετά υποτιμημένο διαμαντάκι, που δεν μνημονεύεται στις ημέρες μας, ως μια καλή ταινία μυστηρίου, ενώ πίσω στο μακρινό 2001 που κυκλοφόρησε απόσπασε διθυραμβικές κριτικές. Όντας πάλι, ένα μικρό αφιέρωμα στην Agatha Christie και στα μυθιστορήματα της, το Gosford Park μας βάζει στο 1932, και στο πάρτι ευγενών που διοργανώνει ο Sir William McCordie μαζί με την οικογένεια του. Ωστόσο, το πάρτι παίρνει μια στροφή πρός την χειρότερη του μεριά, αφού διαδραματίζεται ένας φόνος και όλοι οι καλεσμένοι προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος το έκανε. Είναι πραγματικά μια ατμοσφαιρική ταινία που από την πρώτη στιγμή που σε “παίρνει από το χέρι” δεν σε αφήνει να βαρεθείς, όσοι αγαπήσατε το στυλ του Downton Abbey, υπάρχει άφθονο και εδώ, ενώ φυσικά υπάρχει ένα πλούσιο cast ηθοποιών, ανάμεσα τους οι Helen Mirren, Michael Gambon, Clive Owen, Charles Dance, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas & Alan Bates.

7) Murder On The Orient Express (1974)

Ξέρω τι θα μου πείτε. Ξέρω. Και του 2017 η εκδοχή ήταν εξαιρετική, φοβερός Kenneth Branagh ως Ηρακλής Πουαρό και μια εκδοχή που ήταν πολύ κοντά σε αυτό που οραματιζόταν η Agatha Christie και μάλιστα, για την συγκεκριμένη version που σας δίνω, η Christie είχε δηλώσει ότι δεν αντιπροσώπευε το όραμα της. Παρ’όλα αυτά, επειδή έχω μια αγάπη για το παλιό και επειδή η ταινία αυτή είναι πάρα πολύ καλή, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε το Murder on The Orient Express του 1974. Στο τρένο Orient Express, ένας μεγάλος Αμερικάνος επιχειρηματίας δολοφονείται. Οι επιβάτες φαινομενικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ τους και ο Hercule Poirot αναλαμβάνει την λύση του μυστηρίου.

Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο της Christie, τότε θα δείτε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία και δεν θα ξέρετε στη κυριολεξία ποιον από όλους να υποψιαστείτε, αφού όλοι είναι φανερό ότι έχουν κάτι να κρύψουν. Και εδώ υπάρχει μια γκάμα απίστευτων ηθοποιών. Sean Connery, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Albert Finney, Vanessa Redgrave, Jacqueline Bisset, Martin Balsam & Anthony Perkins μεταξύ άλλων συνεισφέρουν τα μέγιστα σε συνδυασμό φυσικά με την σκηνοθεσία του θρυλικού Sidney Lumet που με το πρίσμα του κάνει την εμπειρία μας ακόμα καλύτερη.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *