Οι Αλλόκοσμες Ιστορίες παρουσιάζουν την Ράνια Νικολακοπούλου

Οι Αλλόκοσμες Ιστορίες παρουσιάζουν την Ράνια Νικολακοπούλου

Καλώς ήρθατε στην γραπτή μορφη των Αλλοκοσμων ιστοριων.

Η ιδεα ξεκινησε μετα το πακετο που φαγαμε στην δεύτερη ζωντανη εκπομπη απο το ΦantastiCon 2019, οπου και χάσαμε την πρωτη ωρα podcast, λογω προβληματος στον υπολογιστη. Εκει υποσχεθηκα στα παιδια που συμμετειχαν, οτι θα τους κανω μια γραπτη συνεντευξη για το School of Rock. Και αφου το σκεφτηκα καλυτερα, ειπα γιατι να μην το καθιερωσω;

Υπαρχουν αρκετοι συγγραφεις οι οποιοι μενουν εκτος Αθηνων στους οποιους θα μπορουσα να παρω συνεντευξη, αλλα λογω αποστασης, δεν γινεται να ερθουν στην εκπομπη. Οπως και αρκετοι ακομα που δεν γνωριζομαστε, αρα ειναι δυσκολο να τους φερω στην εκπομπη γιατι γινεται σπιτι μου.

Οποτε απο εδω και στο εξης, οι Αλλοκοσμες ιστοριες, αποκτουν και γραπτη μορφη. Δεν θα ειναι οπως η εκπομπη, η οποια βγαινει καθε βδομαδα. Αλλα θα ειναι πιο αραιη η παρουσια αυτη και χωρις συγκεκριμενες μερες. Για οτι νεοτερο, μπορειτε να παρακολουθειτε το site, οπως και την σελιδα της εκπομπης στο facebook.

Ξεκιναω λοιπον αυτη την προσπαθεια με μια εκ των ατυχων εκεινης της εκπομπης. Την Ρανια Νικολακοπουλου, η οποια κυκλοφορησε προσφατα το βιβλιο της: «Η τελετη του αιματος» απο τις εκδοσεις Momentum.

Ράνια Νικολακοπούλου
«Η τελετή του αίματος»

1. Καλησπέρα Ράνια, και καλώς ήρθες και στην ηλεκτρονική εκδοχή των Αλλόκοσμων ιστοριών. Πρώτα απ’όλα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό που έγινε με την εκπομπή στο ΦantastiCon, αλλά ήταν υπεράνω των δυνάμεών μας.

Συγχαρητήρια για το βιβλίο σου, και καλοτάξιδο και πάλι. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Πότε σου μπήκε το μικρόβιο της συγγραφής;

Ευχαριστώ πολύ! Λοιπόν… Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ηλικία, γιατί από μικρή μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες. Το να δημοσιεύσω, όμως, κάποια ιστορία, αυτό ήταν κάτι που το αποφάσισα πολύ αργότερα. Αρχικά έγραφα μόνο επειδή μου άρεσε και γύρω στα είκοσι πέντε το πήρα απόφαση να κάνω κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής και δυο χρόνια αργότερα έγραψα την πρώτη μου ιστορία που τελικά εκδόθηκε.

2. Τι ήταν το πρώτο πράγμα που έγραψες, και σε ποια ηλικία;

Θυμάμαι μια ιστορία που είχα γράψει στο γυμνάσιο. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν η πρώτη ιστορία που έγραψα, αλλά ήταν η πρώτη που θυμάμαι, γιατί είχε κάνει εντύπωση στον καθηγητή και την είχε σχολιάσει. Ήμουν πρώτη γυμνασίου και μας είχε βάλει μια έκθεση με θέμα «Οι διαφορές ανάμεσα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο». Το θέμα δεν μου άρεσε καθόλου, οπότε το αγνόησα και έγραψα μια ιστορία τρόμου, για έναν σκελετό που ήταν κρυμμένος σε μια κλειδωμένη αίθουσα του σχολείου. Ο καθηγητής την διάβασε στην τάξη και είπε ότι ήταν η πιο παράξενη έκθεση που είχε πάρει.

3. Πώς αποφάσισες το είδος που θα γράψεις, και τι σε τράβηξε στον τρόμο;

Δεν ξέρω… Πάντα με τραβούσε ο τρόμος, το μυστήριο και το άγνωστο. Μου άρεσε ο συνδυασμός αγωνίας και υπερφυσικού στοιχείου. Ο τρόμος είναι το αγαπημένο μου λογοτεχνικό είδος, οπότε από την στιγμή που αποφάσισα να γράψω κάτι, ήταν δεδομένο ότι θα ανήκε στο είδος του τρόμου.

4. Υπήρξε κάποιο βιβλίο που σου έδωσε το ερέθισμα για να γράψεις;

Νομίζω πως ήταν κάποιες ιστορίες του Stephen King από το «Όλα είναι δυνατά» που με παρότρυναν, κατά κάποιο τρόπο, να αρχίσω κι εγώ να γράφω κι εγώ δικές μου ιστορίες τρόμου.

5. Υπήρξε κάποιος δάσκαλος/καθηγητής ή κάποιος άλλος  που σε παρότρυνε στο να αρχίσεις να γράφεις;

Σίγουρα έπαιξε ρόλο εκείνος ο καθηγητής στο γυμνάσιο, που διάβασε την έκθεση με τον σκελετό! Παρ’ όλο που ήμουν τελείως εκτός θέματος, μου έβαλε καλό βαθμό, γιατί του άρεσε η ιστορία και δεν ήθελε να με αποθαρρύνει. Η καθηγήτριά μου στα αγγλικά, επίσης, με ενθάρρυνε να γράφω. Επιπλέον, στην τρίτη λυκείου, ξεκίνησα να γράφω μια άλλη ιστορία με θέμα την Αποκάλυψη και την διαβάζαμε κάθε Παρασκευή στο φροντιστήριο, μετά το μάθημα. Ο καθηγητής και οι συμμαθητές μου ήθελαν να μάθουν την συνέχεια, οπότε είχα ένα κίνητρο για να γράφω και ένα deadline. Τέλος, οι γονείς μου διαβάζουν λογοτεχνία τρόμου, οπότε υπήρχε και στο σπίτι πρόσφορο έδαφος.

6. «Η τελετή του αίματος» λοιπόν. Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο σου. Θα υπάρξει συνέχεια;

Πρόκειται για μια ιστορία με έναν βρικόλακα, που διαδραματίζεται στην σύγχρονη Αγγλία. Όλα ξεκινάνε όταν το αγόρι της Άμπιγκεϊλ, της πρωταγωνίστριας, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Μετά την εξαφάνιση, η Άμπιγκεϊλ ανακαλύπτει διάφορα πράγματα για τον εαυτό της και διαπιστώνει πως ξέρει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Βρίσκεται μπλεγμένη σε μια ιστορία, χωρίς να το θέλει, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει και έρχεται αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό πλάσμα που ζει αιώνες, αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό. Το τέλος της ιστορίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας και η αλήθεια είναι πως έχω σκεφτεί κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, αλλά προς το παρόν δεν ξέρω αν θα γράψω κάποια συνέχεια, γιατί το βιβλίο στέκεται και μόνο του. Αν τελικά το κάνω, έχω σκεφτεί να είναι ένα prequel στο οποίο θα δούμε την ζωή της Μόργκεϊν και τους λόγους που την οδήγησαν στο να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και ένα sequel το οποίο θα ξεκινάει ακριβώς από εκεί που τελειώνει η Τελετή του Αίματος. Θα πιάνει δηλαδή τα γεγονότα της επόμενης μέρας, με την αστυνομία να πρέπει να εξιχνιάσει μια εξαφάνιση και κάμποσους φόνους και θα εστιάζει σε χαρακτήρες που συνδέονται με την Άμπιγκεϊλ, όπως η Τζόρτζια, ο ιερέας και ο γιατρός, οι οποίοι πλέον είναι μάρτυρες στην υπόθεση.

7. Όπως σου είπα μόλις το διάβασα, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ζουμί στην ιστορία και θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλο το βιβλίο. Είναι κάτι που έχεις στο μυαλό σου; Υπάρχει περίπτωση να το ξαναπιάσεις στο μέλλον και να το αναπτύξεις;

Όχι, από την στιγμή που η ιστορία εκδόθηκε, δεν θα την αλλάξω. Αλλά αν γράψω τελικά συνέχεια, σίγουρα θα εμβαθύνω περισσότερο στους χαρακτήρες και στην ψυχολογία τους και θα κοιτάξω να αναπτύξω καλύτερα την ιστορία.

8. Οι εκδόσεις Momentum έχουν βγάλει πολλά και αξιόλογα βιβλία του ελληνικού Φανταστικού. Πώς είναι η συνεργασία σας;

Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις εκδόσεις Momentum. Η εκδότρια, Αγγέλα Γαβρίλη, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζει νέους συγγραφείς. Όταν επικοινώνησα μαζί της και της έστειλα την Τελετή του Αίματος μου είπε ότι της άρεσε η ιστορία μου και δέχτηκε να την εκδώσει, οπότε αρχίσαμε αμέσως την επιμέλεια. Κάτι που μετράω στα θετικά είναι το ότι είναι πολύ συζητήσιμη και προτείνει πράγματα και διορθώσεις, αλλά ποτέ δεν παρεμβαίνει στην ίδια την ιστορία. Αφήνει τον συγγραφέα ελεύθερο να εκφραστεί, να γράψει αυτό που θέλει και στοχεύει στην βελτίωση του έργου, χωρίς να αλλάξει το στιλ της γραφής.

9. Το όνομα της ηρωίδας σου, το «έκλεψες» από τον δίσκο/κομμάτι του King Diamond;

Ναι! Το Abigail είναι κομματάρα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ!

10. Τι ανταπόκριση έχει το βιβλίο; Είσαι ικανοποιημένη;

Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένη! Είδα γενικά θετική ανταπόκριση και άνθρωποι που το διάβασαν μου είπαν ότι τους άρεσε.

11. Πως αντιδράς σε μια κακή κριτική;

Αν είναι καλοπροαίρετη και επισημαίνει αδυναμίες του βιβλίου, τότε την λαμβάνω υπ’ όψη μου, ώστε να βελτιώσω την γραφή μου στα επόμενα βιβλία και να μην επαναλάβω τα ίδια λάθη. Τώρα, αν μιλάμε για μια κριτική που απλά κράζει και προσβάλει, δεν δίνω σημασία.

Η εκπομπή Αλλόκοσμες ιστορίες μετακομίζει στο ραδιόφωνο του School Of Rock.gr

Η εκπομπή Αλλόκοσμες ιστορίες μετακομίζει στο ραδιόφωνο του School Of Rock.gr

12. Τον Οκτώβριο ήταν η πρώτη παρουσία σου σε ΦantastiCon ως συγγραφέας. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Αγχωτική! Δεν είχα κοιμηθεί σχεδόν καθόλου εκείνο το Σαββατοκύριακο και ειδικά την πρώτη μέρα καθόμουν στην γωνιά μου και ένιωθα άβολα! Βέβαια, το θετικό είναι ότι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς άλλους συγγραφείς, που θα ήθελα να τους είχα μιλήσει περισσότερο, αλλά με είχαν πιάσει οι ντροπές μου. Ελπίζω την επόμενη φορά να μην είμαι τόσο αγχωμένη!

13. Υπάρχουν βιβλία από την Ελληνική λογοτεχνία του Φανταστικού που να σε έχουν εντυπωσιάσει;

Σίγουρα, αλλά δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω συγκεκριμένα βιβλία. Με έχει εντυπωσιάσει γενικά η ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού. Πριν αποφασίσω ότι ήθελα να γράψω βιβλίο, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε τέτοια πληθώρα βιβλίων τρόμου και φαντασίας στην ελληνική λογοτεχνία. Όταν άρχισα να το ψάχνω, με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά βιβλία φαντασίας και τρόμου, που μάλιστα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από βιβλία ξένων συγγραφέων. Είναι κρίμα που η ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

14. Έχεις γράψει κάτι άλλο; Κάποιο διήγημα σε κάποια συλλογή;

Όχι, αλλά θα μου άρεσε να συμμετάσχω σε κάποια συλλογή διηγημάτων.

15. Τι μουσική ακούς; Σε εμπνέει η μουσική στο γράψιμο; Ακούς μουσική όταν γράφεις;

Ναι, ακούω μέταλ και με βοηθάει πολύ στο γράψιμο. Ανάλογα με την σκηνή που θέλω να γράψω, βάζω τα κατάλληλα κομμάτια για να φτιάξω ατμόσφαιρα και να μπω στο κλίμα.

6. Πες μου τα 10 αγαπημένα σου βιβλία(ή και λιγότερα, δεν υπάρχει πρόβλημα)

  • Όλα είναι δυνατά – Stephen King
  • Σκοτάδι συγκεντρώσου – Fritz Leiber
  • Ο Παράξενος Τόμας – Dean Koontz
  • Για πάντα Παράξενος – Dean Koontz
  • Ο Παράξενος αδελφός – Dean Koontz
  • Μοχθηρό φεγγάρι – Dean Koontz
  • Στα βουνά της τρέλας – H. P. Lovecraft
  • Το κάλεσμα του Κθούλου – H. P. Lovecraft
  • Το άγγιγμα του σκοταδιού – Συλλογικό (Με αγαπημένο μου διήγημα το «Οι πεινασμένοι του διαστήματος» του Frank Belknap Long)
  • Αν μπορώ να συμπεριλάβω και ποίηση, θα έλεγα «Το Κοράκι» του Poe και το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» του Λειβαδίτη.

17. Αγαπημένος/οι συγγραφέας/εις;

Νομίζω φαίνεται από την προηγούμενη απάντηση, ο Dean Koontz!

18. Τι να περιμένουμε στο μέλλον; Γράφεις κάτι αυτό τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό γράφω ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει επιστημονική φαντασία και τρόμο.

19. Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Θέλεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;

Ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι καλή συνέχεια στις Αλλόκοσμες Ιστορίες!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *