Τα 5 άλμπουμ που άλλαξαν την ιστορία της Rock

Τα 5 άλμπουμ που άλλαξαν την ιστορία της Rock

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς προαναγγελίες. In your face κυκλοφορίες, που έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλάζοντας, η κάθε μια με τον τρόπο της, τη μουσική που αγαπάμε.

Πολλοί μισούν κάποια από τα άλμπουμ για αυτό ακριβώς, το ότι την άλλαξαν. Άλλα όπως κάθε τι ζωντανό -και τι πιο ζωντανό από τη Rock;- εξελίσσεται μέσα από τη φαντασία και την ικανότητα των ανθρώπων που την υπηρετούν.

King Crimson – “In the Court of the Crimson King”

Μπορεί να είμαστε κακομαθημένοι πια (αυτοί που το γουστάρουν τουλάχιστον) με το επίπεδο του ψυχεδελικού rock ήχου που απολαμβάνουμε, αλλά στη δεκαετία του ’60, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι μέχρι οι King Crimson να το ανασύρουν από τα έγκατα του underground.

[embedvideo id=”R9P3ugzmmis” website=”youtube”]

The Jimi Hendrix Experience – “Are You Experienced”

Η ηλεκτρική κιθάρα πάντα ήταν η “Πριγκίπισσα” της rock μουσικής. Ο Jimi όμως την έκανε Βασίλισσα, για να μην πω Αυτοκράτειρα. Το άλμπουμ του 1967, “Are You Experienced”, έβαλε στο παιχνίδι τον όρο του guitar hero, για όσους το… είχαν!

[embedvideo id=”RK8N6DjJccc” website=”youtube”]

Black Sabbath – “Black Sabbath”

Τι να λέμε τώρα… Ο πρώτος heavy metal δίσκος. Ο “πατέρας” των 99% του metal που ακούμε σήμερα, καθώς είναι υπεύθυνος όχι μόνο για τους δίσκους που έχουν φανερή επιρροή από εκείνον, αλλά και για εκείνους που ήθελαν να διαφοροποιηθούν από το… σημείο αναφοράς. Πως είναι άραγε μια παλιοπαρέα από το Birmingham να αλλάζει τον κόσμο της μουσικής; Ακούστε τον δίσκο…

[embedvideo id=”Hh4DDm-43pE” website=”youtube”]

Metallica – “Kill ‘Em All”

Αν οι Sabbath ήταν εκείνοι που έδωσαν πνοή σε ένα νέο είδος, το heavy metal, οι Metallica είναι αυτοί που το πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Ένας δίσκος με ξερό ήχο, όχι ιδιαίτερα τεχνικό παίξιμο, μέτρια-άγουρα φωνητικά, ήταν ικανός να δημιουργήσει, ίσως το κίνημα με τους πιο φανατικούς οπαδούς, το thrash.

[embedvideo id=”fsAxyffOgUQ” website=”youtube”]

Nirvana – “Nevermind”

Έλα δεν θέλω γκρίνιες από μερικούς. Το Nevermind ήταν από τους τελευταίους δίσκους που ανέτρεψαν μια πεπατημένη. Ποια ήταν αυτή; Το poser rock, με τις epic ballads και τα rock n’ roll σκηνικά… με το ζόρι. Οι Nirvana έφαγαν πολύ mainstream προώθηση γιατί ακριβώς έφεραν κάτι καινούργιο. Την επιθετικότητα και τη κατάθλιψη, μουσικά και στιχουργικά. Τέρμα τα δακρύβρεχτα μελό, έχουμε και δουλειές…

[embedvideo id=”oYnv8upTVZY” website=”youtube”]

 

UPDATE: Για εσάς που το διαβάσατε και αρχίσατε τη γκρίνια ότι και καλά λείπουν οι Beatles, τότε να γκρινιάξω και εγώ στον εαυτό μου ότι δεν έβαλα τον Les Paul και τον… Bach. Όχι των Skid Row. Έλεος γκρίνιες, αν δεν σας αρέσει… ουστ! (Το ευγενικός…)

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *