Οδηγός: Πως (στο διάολο) δημιουργούμε μια μπάντα;

Οδηγός: Πως (στο διάολο) δημιουργούμε μια μπάντα;

Βαριέστε να διαβάζετε; Δείτε το σε Vlog

Ελάτε τώρα… Όποιος ακούει τη σκληρή μουσική που μας θρέφει κάθε μέρα με τις νότες της, έχει το μεράκι να την υπηρετήσει κιόλας. Και αυτή είναι η μαγεία και η διαφορά μας με τους υπόλοιπους. Άλλοι είναι γεννημένοι frontman, άλλοι βιρτουόζοι παίκτες, άλλοι οργανωτικοί και άλλοι απλοί βαστάζοι.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δοκίμασαν τα πάντα και τα έκαναν ΣΚΑΤΑ παντού και με αυτή μου την ιδιότητα ξεκινάω αυτό το πρώτο μέρος του οδηγού προς ναυτιλλομένους (ή επιμεταλλωμένους). Τι School of Rock είμαστε αν δεν μεταδώσουμε την γνώση της αποτυχίας; Πάμε…

Ο γράφων με την μεγάλη του εμπειρία σε ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ, όπως τόνισα και παραπάνω, προσπάθειες να φτιάξει ή να ενταχθεί με επιτυχία και αρμονία σε μια μπάντα στα sweet 16-21 του, έχει αποκομίσει μια καλή εμπειρία στα DO’s (και κυρίως) DON’Ts που πρέπει να επιβάλεις στον εαυτό σου, για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Που για αρχή είναι… Μια επιτυχημένη πρόβα!

[highlight ]Να είσαι ρεαλιστής![/highlight]

think-man

Αν μένεις στην Αθήνα, προσπέρνα το λόγω πληθώρας επιλογών(έχει άλλα αγγούρια η πρωτεύουσα ωστόσο). Αν όχι όμως, με νιώθεις. Επειδή μεγάλωσα σε επαρχία, έμαθα ένα. Όσο πιο ανοιχτά είναι τα οικόπεδα, τόσο πιο κλειστά τα μυαλά. Και δεν μιλάω για συντηρητισμούς άλλου επιπέδου, αλλά στην ίδια τη μουσική. Τα μέλη που θα βρεις και θα έχουν ένα επίπεδο μουσικής ικανότητας θα είναι ψωνάρες (λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην ύπαιθρο), ενώ οι δευτεράντζες (είναι σταθεροί, χρειάζονται σε μια μπάντα) ή το ξέρουν πως είναι δευτεράντζες και δεν έχουν όραμα ή νομίζουν πως είναι κάτι και χαλάνε τις πρόβες σαν τις ψωνάρες, παίζοντας σκατά γιατί δεν ξέρουν που να σταματήσουν πριν να ρεζιλευτούν (και φυσικά δεν ακούν κανέναν). Φυσικά και οι δυο κατηγορίες, αρνούνται πεισματικά να πειραματιστούν. Και όταν λέω πειραματισμό, δεν εννοώ το space rock, αλλά από Glam Rock σε New Rock ή από Heavy σε Power.

Να είσαι λοιπόν ρεαλιστής με τους στόχους της μπάντας που θέλεις να φτιάξεις… Αν έχεις τα άντερα και το στομάχι να αντέξεις την πίεση για να έχεις καλούς μουσικούς πλάι σου, συνεργάσου με όποιον καλύτερο μπορείς αλλά με ντόμπρες εξηγήσεις. Όχι, “έλα και βλέπουμε”.

Αν απλά ο στόχος σου είναι το τζαμάρισμα και να γίνεις το cult idol του χωριού σου (ή της γειτονιάς σου) για να χτυπάς πιο εύκολα κανένα γκομενάκι, μην σπάσεις το στομάχι σου και πάρε δεύτερους και ό,τι κάτσει.

Και στις δυο περιπτώσεις, αν είσαι τραγουδιστής, όλο το εγχείρημα έχει μια “έκπτωση δυσκολίας κοντά στο 30%-40%”. Αν έχεις και χώρο για πρόβα δικό σου, κερδίζεις ακόμα ένα 15%.

Αν είσαι drummer και δεν είσαι ο Portnoy (που δεν σε κόβω να είσαι), την έκατσες. Και χώρο να έχεις και κονσόλες να έχεις… Δεν θα παίρνεις ποτέ χαμπάρι τον καυγά του τραγουδιστή με τον lead κιθαρίστα γιατί το σόλο ή η κορώνα κράτησε μερικά μέτρα παραπάνω, μιας και εσύ θα βαράς αμέριμνος τα κατσαρολικά σου. Και μετά θα λες, “νιώθω βαρύ το κλίμα στη μπάντα”.

Άρα, όχι μόνο ρεαλισμό στο τι θες, αλλά και στο τι θα συναντήσεις για να φτιάξεις μια μπάντα.

[highlight ]Όλοι βάζουν λεφτά![/highlight] split-money-couple

Ποτέ μην πιαστείς κορόιδο και χώσεις κάποιον στη φάση στο τσάμπα. Η μπάντα μέχρι να αρχίσει να βγάζει κάποιο μεροκάματο από τις live εμφανίσεις, τα υπογεγραμμένα demo (live in Skatithra) και τα κεράσματα από ξελιγωμένες 40αρες (ή 40ρηδες), βάζει χρήμα και ΔΕΝ βγάζει. Νοίκι για τον χώρο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο (γτ προβάδικο χωρίς internet είναι τουαλέτα χωρίς κωλόχαρτο), χαρτιά, πένες, καλώδια, κονσόλες, μικρόφωνα…

Όλα πάνε στο δια πόσοι είστε. Πάντα θα υπάρχει ο “δεν έχω”. Εκτός και αν είναι η αποκάλυψη της χρονιάς, εσύ είσαι σίγουρος πως κόβει το μάτι σου και το αυτί σου και φυσικά έχει όρεξη να ξεπληρώσει την χρηματική του ανεπάρκεια, με δουλειά και αφοσίωση στη μπάντα, τότε και μόνο τότε κάνεις τα στραβά μάτια και προσπαθείς να πείσεις και τους άλλους να πάρουν μέρος του βάρους του.

Αν αντιδράσουν (και είπαμε, αν αυτός πραγματικά αξίζει), τότε πάρε το βάρος μόνος σου. Αν φυσικά έχεις όρεξη να κοιτάξεις ψηλά και δεν ζαλίζεσαι… Η μουσική δεν είναι μπάσκετ ή ποδόσφαιρο με κατηγορίες. Ένα ταλέντο μπορεί να σε στείλει στην Α’ κατηγορία με τη μία. Εκτός αν είσαι εσύ το ταλέντο, αλλά χλωμό το κόβω γιατί αν ήσουν δεν θα διάβαζες όλο αυτό το κατεβατό…

To Be Continued…

[embedvideo id=”vbCJMrsd3BA” website=”youtube”]

 

 

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *