Και όμως… Το Stairway To Heaven «πάει» σε δίκη

Και όμως… Το Stairway To Heaven «πάει» σε δίκη

[dropcap size=dropcap]Μ[/dropcap]ια υπόθεση που κρατά δυο χρόνια τώρα, φαίνεται πως βρίσκεται στην κορύφωση της. Τελικά, μια από τις καλύτερες rock μπαλάντες που γράφτηκαν ποτέ, είναι κλεμμένη;

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται από τo 2014 τα παιδιά του μουσικού Randy California από την μπάντα των Spirit, όπου και έκαναν αγωγή κατά των Led Zeppelin, αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για το Stairway To Heaven του 1971. Ισχυρίζονται πως το θρυλικό κομμάτι είναι διασκευή του Taurus, μια σύνθεση του πατέρα τους από το 1968.

Η πλευρά των Zeppelin δεν ήθελε να πάει η υπόθεση σε δίκη, με τον Jimmy Page να δηλώνει πριν λίγο καιρό πως δεν έκλεψε το κομμάτι.

Ο Page ισχυρίζεται πως στο ξεκίνημα του “Stairway To Heaven” υπάρχει ένα ελάσσων χρωματικό ακόρντο πάνω στο οποίο παίζεται μια συνεχής γραμμή μελωδίας.

«Αυτά τα μαθαίνει κάθε νέος κιθαρίστας, είναι βασικά πράγματα. Και σίγουρα τα ήξερα πολύ πριν το 1968. Έφτιαξα το “Stairway To Heaven” με σκοπό και στόχο να δημιουργήσω κάτι με πολλά μέρη, αυξανόμενο ρυθμό και ταχύτητα, πολυπλοκότητα και ένα σόλο που θα έφτανε το τραγούδι σε κρεσέντο και μια τελευταία στροφή αμέσως μετά».

Τελικά ο δικαστής Gary Klausner αποφάσισε πως υπάρχουν πολλές ουσιαστικές ομοιότητες στα δύο τραγούδια οι οποίες του δίνουν το δικαίωμα να στείλει την υπόθεση σε δικαστήριο ενόρκων.

«Αυτό που απομένει είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση στο concept και την αίσθηση που αφήνουν τα δύο έργα, που μπορεί να κριθεί καλύτερα από ενόρκους».

Το ορχηστρικό Taurus κυκλοφόρησε το 1968, ενώ το Stairway To Heaven, το 1971, εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Jimmy Page σε δήλωσή  την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε:

«Άκουσα το τραγούδι το 2014, όταν έγινε η αγωγή. Πριν δεν είχα ακούσει το κομμάτι ποτέ, ούτε καν το όνομα της μπάντας. Είμαι πολύ καλός στο να θυμάμαι τη μουσική και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν το είχα ακούσει μέχρι το 2014. Ναι, μοιραστήκαμε τη σκηνή πολλές φορές στο ξεκίνημά μας, αλλά δεν θυμάμαι να τους είχα δει να παίζουν».

Η δίκη ξεκινά στις 10 Μαΐου.

[embedvideo id=”3Sdbg2is2zQ” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *