Καλύτερος μπασίστας ο Steve Harris

Καλύτερος μπασίστας ο Steve Harris

[dropcap size=dropcap]T[/dropcap]o Βρετανικό Metal Hammer πραγματοποίησε ψηφοφορία και ρωτούσε το κοινό για τον καλύτερο μπασίστα. Ανάμεσα σε τεράστια ονόματα του χώρου, ο Steve Harris και το καραμπινάτο μπάσο του, κέρδισαν την πρώτη θέση και όχι άδικα κατά την ταπεινή μου άποψη.

Πριν τη δική μας άποψη, να δούμε τι αναφέρει ο Dom Lawson, συντάκτης του περιοδικού:

«Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών για πάνω από 35 χρόνια. Είναι ένα σύμβολο, ένας ήρωας και μια ζωντανή απόδειξη της δύναμης της φιλοδοξίας και της αποφασιστικότητας. Αλλά πιο σημαντικό, είναι φοβερός μπασίστας. Υπάρχουν αναμφίβολα πιο τεχνικοί μπασίστες, αλλά οι ήχοι του Steve από τις τέσσερις αυτές χορδές, δίνουν στους Maiden μία ακριβή και ισχυρή ενίσχυση. Αυτός ο καλπασμός, όπως και η φωνή του Dickinson και οι συγχρονισμένες κιθάρες των Murray και Smith. Πρόσθεσε σε αυτό το γεγονός ότι είναι φοβερός συνθέτης και δεν είναι δύσκολο να δεις γιατί πήρε την πρώτη θέση. Η εικόνα του Steve να πατάει στο monitor, και το μπάσο του στραμμένο σαν τουφέκι στις πρώτες σειρές των οπαδών είναι η κλασσική εικόνα των Iron maiden. Ακόμα, πώς στην ευχή κινούνται τόσο γρήγορα τα δάχτυλά του; Το στυλ του Steve είναι τόσο μοναδικό που κανείς δεν το έχει μιμηθεί επώνυμα. Ίσως οι μπασίστες ξέρουν ότι δεν τα βάζεις με το αφεντικό».

Τα υπόλοιπα ονόματα στη λίστα ήταν:

2.Cliff Burton (Metallica)
3.Geddy Lee (Rush)
4.Geezer Butler (Black Sabbath)
5.Les Claypool (Primus)
6.Paul Gray (Slipknot)
7.Jaco Pastorius (Weather Report)
8.John Myung (Dream Theater)
9.Justin Chancellor (Tool)
10.Lemmy (Motörhead)

Το σχόλιο μου:

Έχω ακούσει πολύ κόσμο κατά καιρούς να εκφράζει τη συμπάθεια του προς τον πρόσωπο του Steve Harris, ως προς τις επικές του συνθέσεις, το όραμα του για τους Maiden ή την σκηνική του παρουσία. Πολλοί εξ αυτών, δεν αναφέρονταν στο πόσο καλός είναι ο Harris στο μπάσο σαν μπασίστας και μόνο. Ή αν το έκαναν, υποτιμούσαν τον ήχο (κύριως) ή ακόμα και το συνολικό του στυλ/παίξιμο.

Τραγικό λάθος για μένα. Ο Steve Harris είναι ένας εξαιρετικός μπασίστας ακόμα και αν αφαιρέσουμε όλα τα άλλα του χαρίσματα που αναφέραμε παραπάνω. Το ότι οι Iron Maiden δεν είχαν ποτέ «μπουλτοζέ» ήχο, ήταν επιλογή ΑΡΑ, δεν χρειαζόταν και ένα μπάσο οδοστρωτήρας. Ίσα-ίσα… Μπασίστες που να «μασάνε» την χαμηλή χορδή του μπάσου τους, παίζοντας αποκλειστικά σχεδόν εκεί θα βρεις πάρα πολλούς. Παίκτες σαν τον Harris που να είναι η συγχρόνως η τρίτη και μετέπειτα η τέταρτη ρυθμική κιθάρα των Maiden, χωρίς να χάνει σε τίποτα ο όγκος (για ήχο maiden) αλλά και το rythm section δεν θα βρεις πολλούς.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί είμαι σίγουρος πως την πρώτη θέση την κατέκτησε λόγω του συνδιασμού των ταλέντων του ενώ η ψηφοφορία μιλάει καθαρά για μπασίστα και όχι για χαρισματικό ηγέτη. Αν είχα συμμετάσχει και εγώ με την ψηφο μου, φυσικά και θα του την χάριζα σαν μπασίστα και μόνο.

[embedvideo id=”D-3ra8Jsmjk” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *