The Legend of Korra

The Legend of Korra

[dropcap size=dropcap]Π[/dropcap]ως ένα κινούμενο σχέδιο του Nickelodeon έγινε ένα από τα πιο δυνατά και ανατρεπτικά Show του 2014; Ένα κινούμενο σχέδιο, που πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στα «παιδικά» show. Μπορεί να μην είναι ότι πιο ανατρεπτικό έχουμε δει τη χρονιά που περνάει αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο cartoon έχει τη δύναμη να αλλάξει τη παιδική τηλεόραση, για πάντα.

Τη βδομάδα που πέρασε στο Nickelodeon στην Αμερική, προβλήθηκε το φινάλε της spin-off σειράς κινουμένων σχεδίων Avatar: Ο θρύλος της Korra, φέρνοντας ένα ταξίδι εννέα ετών, που ξεκίνησε με το Avatar: The Last Airbender, στο τέλος με το Legend of Korra. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Nickelodeon έβγαλε τα τελευταία δύο επεισόδια της σεζόν του Avatar: Ο θρύλος της Korra, νωρίτερα αυτό το έτος. To Avatar: Ο θρύλος της Korra, μια περιπέτεια με κάποιους έφηβους που έχουν την υπερφυσική ικανότητα να χειραγωγούν τα στοιχεία της φύσης, από το πρώτο κύκλο προκαλούσε με κίνδυνο να λογοκριθεί και να κοπεί από την τηλεόραση. Και τη προηγούμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια του φινάλε, οι δημιουργοί Bryan Konietzko και Michael Dante DiMartino επέλεξαν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο. Και προκάλεσαν πολύ. Η παιδική τηλεόραση δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Το Avatar: Ο θρύλος της Korra, σπάζοντας φυλετικούς, σεξουαλικούς και πολιτικούς φραγμούς, έγινε η πιο badass, σειρά κινουμένων σχεδίων του 2014.

Η Επιρροή του Avatar: Πριν πάρουν το μεγάλο ρίσκο οι Konietzko και DiMartino δημιούργησαν ένα σύγχρονο κλασικό κινούμενο σχέδιο το Avatar: The Last Airbender (Δεν πρέπει να συγχέεται με την ταινία M. Night Shyamalan The Last Airbender, για την οποία, όλοι συμφωνούν, πως έκανε μια αρκετά αδέξια δουλειά να συλλάβει τη μαγεία της σειράς). Η σειρά η οποία προβλήθηκε το χρονικό διάστημα 2005-2008 στο Nickelodeon, έγινε τεράστια επιτυχία με εξαιρετικές κριτικές για το κανάλι. Η πνευματική πτυχή της σειράς (ανακατεμένη με τις περιπέτειες των χαρακτήρων και με σαφείς επιρροές από την Ανατολή) επηρέασε ριζικά το νέο αλλά και παλιότερο κοινό του. Όχι μόνο αυτό, αλλά η επιτυχία της πρώτης σειράς έδωσε στους δημιουργούς Konietzko και DiMartino τη δυνατότητα να γράψουν με περιορισμένη λογοκρισία, την spin-off σειρά Avatar: Ο θρύλος της Korra, η οποία έκανε πρεμιέρα το 2010.

Λογοκρισία: Είναι πάντα δελεαστικό να παρακολουθείς κάτι που δεν θα έπρεπε. Ειδικά τη προηγούμενη εβδομάδα, με το χακάρισμα της Sony και τη λογοκρισία της ίδιας της ταινίας, η έννοια του να βλέπεις κάτι «απαγορευμένο» αποτελεί μια ιδιαίτερα πολιτική κίνηση. Το Avatar: Ο θρύλος της Korra δεν είχε αγγίξει τόσο πολύ το «απαγορευμένο», ώστε να ακυρωθεί εντελώς, ίσως λόγω της δύναμης που τους είχε δώσει η επιτυχία της πρώτης σειράς Avatar. Αρχικά η πρώτη σεζόν της σειράς, προβαλλόταν Σάββατο το πρωί όμως μετά τη δολοφονία ενός χαρακτήρα στο φινάλε της σεζόν, η Korra θεωρήθηκε πολύ ριψοκίνδυνη και «ενήλικη» για το πρωινό κοινό του Σαββάτου και μεταφέρθηκε τα βράδια της Παρασκευής. Αλλά η Korra συνέχισε να προβάλλει «σκοτεινά» θέματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την όχι και τόσο καλή κριτική, αλλά τη διαρροή επεισοδίων, οδήγησαν στην αιφνιδιαστική κίνηση να προβάλλεται μόνο online. Στις τελευταίες σεζόν η Korra έγινε πολύ επικίνδυνη, για να προβάλλεται στο κανάλι του Nickelodeon. Αλλά αυτό κατέστησε τη σειρά εντελώς ακαταμάχητη σε ορισμένους θεατές. Ειδικά στους εφήβους.

«Είναι μυώδης και αυτό μας αρέσει»

Φυλετική Εκπροσώπηση: Η σειρά δεν λαμβάνει χώρα στον κόσμο μας, αλλά, όπως ανέφερα και πριν, έχει μια αναμφισβήτητη επιρροή από την Ανατολή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιλογή «λευκού» καστ στην ταινία του Σιάμαλαν ήταν τόσο αμφιλεγόμενη. Ό,τι κι αν είναι η Korra, σίγουρα δε τη λες λευκή. Και, παρά το γεγονός ότι τα παιδικά show γίνονται ολοένα και πιο ποικιλόμορφα, το ότι η Korra, μια γενναία, δυνατή ηρωίδα δεν είναι Καυκάσια, εξακολουθεί να είναι σημαντικός παράγοντας.

Untitled1

Badass Γυναίκες: Μπορεί να σας εκπλήξει να ξέρετε ότι, παρά το γεγονός ότι στο Avatar πρωταγωνίστησαν αρκετά δυνατές γυναίκες όπως η Κατάρα και η Toph, η Korra, είναι μια σκληρή, τραχιά, γυναίκα-ηγέτης, που δεν ήταν εύκολο να καθιερωθεί στο κοινό. Ο Konietzko έχει δηλώσει πιο συγκεκριμένα:

«Ορισμένα στελέχη του Nickelodeon είχαν ιδιαίτερη ανησυχία να προβληθεί μια σειρά με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα μια γυναίκα. Μελέτες της συμβατικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι τα κορίτσια παρακολουθούν show που αφορούν τα αγόρια, αλλά τα αγόρια δεν θα δουν show για κορίτσια. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής προβολής, όμως, τα αγόρια είπαν ότι δεν τους ένοιαζε ότι η Korra ήταν ένα κορίτσι. Απλώς είπαν ότι ήταν φοβερό. . . Είναι μυώδης και αυτό μας αρέσει».

giphy

Αλλά η Korra δεν είναι η μόνη ισχυρή, δυνατή γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο. Η σειρά είναι γεμάτη με γυναικείους χαρακτήρες, σημαντικούς, και πολλοί από αυτούς είναι μητέρες ή ακόμα και γιαγιάδες. Ορισμένες από αυτές είναι μικρά παιδιά. Πρόκειται για μια σειρά που τιμά τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι γυναίκες επιτρέπεται να είναι καλές, επιτρέπεται να είναι κακές και η τελική αναμέτρηση της σειράς τη προηγούμενη βδομάδα έγινε από γυναίκες που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.

korra-kuvira

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στο τέλος, η Korra αγωνίζεται για την αποδοχή, των πλευρών του εαυτού μας που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. (Περισσότερα θα πούμε και παρακάτω). Αρκετά βαρύ όμως για τα παιδιά, σωστά; Σωστά.

Χωρίς Ατζέντα: Από όσο γνωρίζω, οι Konietzko και DiMartino εργάζονται πάντα με κάποιο είδος ατζέντας. Οι άνδρες παίρνουν το χρόνο τους για να λάμψει, όπως ακριβώς και οι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο Mako, το κλασικό στερεότυπο του ήρωα, ο οποίος θυμίζει λίγο Clark Kent, είχε την badass στιγμή του στο φινάλε.

Πολιτική και Θρησκεία: Αυτά δεν είναι θέματα που μπορεί κανείς να θίξει σε ένα οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον σε μια παιδική σειρά. Αλλά η Korra ποτέ δεν δίστασε να ασχοληθεί με θέματα όπως όπλα μαζικής καταστροφής (όπλο φτιαγμένο από την ενέργεια των πνευμάτων), αλλά και απολυταρχικά καθεστώτα (αυτό που ήθελε να πετύχει η Kuvira).

giphy (1)

Η πνευματικότητα, ένα βασικό στοιχείο της σειράς, είναι ακόμα πιο διακριτό. Η Korra δεν ασπάζεται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή δόγμα. Φαίνεται, φυσικά, να ακολουθεί Ανατολικά δόγματα της ισορροπίας και της συναίσθησης με ένα σχετικά αόριστο τρόπο. Για άλλη μια φορά, αρκετά ασυνήθιστο για τα παιδιά.

tumblr_static_53j7l2igvr40goskkok4w0ko4

Φινάλε: Το φινάλε της Korra προχώρησε πέρα από όσα είχε πάει μέχρι τώρα το show. Ακολουθούν μερικά σημαντικά spoilers για το τέλος της σειράς, επομένως όποιος θέλει μπορεί να σταματήσει να διαβάζει, αλλά, πιστέψτε με, θα θελήσετε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου.

[alert type=alert-red ]SPOILERS[/alert]

Είναι αλήθεια αυτό που λένε τελικά. Ο ήρωας πάντα κερδίζει το κορίτσι στο τέλος. Στο Avatar: Ο θρύλος της Korra, το πραγματικό φινάλε κρύβεται πίσω από τον μεγάλο γάμο μεταξύ Varrick και Zhu Li. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Varrick, έκαναν το «πράγμα». Αλλά το πραγματικό «πράγμα» ήρθε τις τελευταίες στιγμές της σειράς, όταν ο ήρωας μας, η Korra, περπάτησε προς το ηλιοβασίλεμα (ουσιαστικά ήταν μια πύλη για τον πνευματικό κόσμο) όχι με τον ήρωα Μάκο ή με τον προσφάτως ήρωα Πρίγκιπα Γου, αλλά με την Asami, την πιο στενή της φίλη.

Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό δηλώνει μια απλή έντονη κατά τα άλλα φιλία, κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας. Η σημασία αυτού του κλεισίματος (θυμηθείτε το φιλί στο ηλιοβασίλεμα μεταξύ του Aang και της Κατάρα στο φινάλε του Avatar: The Last Airbender) γίνεται όλο και πιο σημαντική, λόγω του τρόπου που η Korra και η Asami συναντήθηκαν.

kora spirit portal

Στη πρώτη σεζόν η Korra, μια καλόπιστη ηρωίδα, συνάντησε την Asami, μια πλούσια και ισχυρή επιχειρηματία/εφευρέτης (κάτι σαν τον Bruce Wayne) και ανταγωνίζονται για ένα αγόρι. (Clark Kent- Μάκο). Αλλά καθώς προχωρούσε η σειρά, μια αληθινή φιλία άνθισε μεταξύ των δύο αυτών χαρακτήρων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Konietzko και DiMartino θα κατηγορηθούν από κάποιους φαν που παρουσίασαν ζευγάρι την Korra με την Asami (Korrasami όπως τις αποκαλούν κάποιοι φανατικοί θαυμαστές). Παρόλ’ αυτα δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν το βλέπατε αυτό που ερχόταν.

Ο δεσμός μεταξύ των δύο γυναικών, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ήδη από τις προηγούμενες σεζόν. Οι Konietzko και DiMartino πήραν μια δυναμική (που είχε αρχίσει να κουράζει) μεταξύ δύο γυναικών και την μετέτρεψαν σε κάτι φρέσκο και συναρπαστικό. Αλλά πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η τελευταία σκηνή; Δε φιληθήκανε καν! (χμμμ) Κι όμως είναι αρκετά σημαντική. Πρώτα απ ‘όλα, όπως ανέφερα προηγουμένως, μια γενιά παιδιών έχουν μεγαλώσει με τον κόσμο του Konietzko και DiMartino. Κάποιος που είναι 18 τώρα, ήταν 9 όταν πρωτοβγήκε το Avatar: The Last Airbender. Αυτή η σειρά κατάφερε να ασκήσει πάρα πολύ μεγάλη επιρροή. Και, σίγουρα, υπάρχουν σειρές και show, που είναι πιο σαφή και προοδευτικά και απεικονίζουν ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αλλά αυτά είναι ενήλικα show.

Όταν πρόκειται για την ψυχαγωγία των παιδιών, αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το θίξεις. Οι λίγο μεγαλύτεροι μπορεί και να θυμούνται την anime σειρά Sailor Moon, στην οποίοι δύο χαρακτήρες άλλαξαν σε «ξαδέλφια» στην αμερικανική έκδοση. Επιτέλους αυτά τα θέματα μπορούν «να βγουν από τη ντουλάπα». Βέβαια τα παιδικά show έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν, μέχρι να μπορούν κάποια τέτοια θέματα να μην θεωρούνται ταμπού. Όμως η αρχή έγινε.

Και έτσι λοιπόν το Avatar: Ο θρύλος της Korra, ένα καρτούν του Nickelodeon, άλλαξε το πρόσωπο της τηλεόρασης μια για πάντα, τη προηγούμενη βδομάδα. Ήταν πραγματικά μεγάλη στιγμή. (Υ.Γ. Φημολογείται ότι υπάρχει κομμένη τελευταία σκηνή μετά την τελευταία σκηνή).

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *