Πώς να γίνω Μεταλάς;

Πώς να γίνω Μεταλάς;

Όχι παιδιά, μην βαράτε. Έχω λόγους που πάω να ξεκινήσω ένα τέτοιο άρθρο, ξέροντας ότι μπορεί να φέρει προστριβές. Την Τετάρτη (04/02) αλλά και την Πέμπτη (05/02), παρακολουθώντας τα στατιστικά του School of Rock -που τα πηγαίνει εξαιρετικά, ευχαριστούμε!-, είδα συνολικά 23 keywords phrases που οδήγησαν σε μας με την παραπάνω φράση.

Πως να γίνω Μεταλάς ρωτούσε ο άγνωστος φίλος και οδηγούνταν στον άρθρο μου περί Δεκαλόγου του Σωστού Μεταλά.

Αλλά ο δεκάλογος που είχα γράψει ήταν για ήδη μεταλάδες. Άρα, πρέπει να συγγράψω έναν οδηγό επιβίωσης προς τον καταπληκτικό δρόμο του Metal μέσα από δίσκους, είδη και συγκροτήματα, όπως τον περπάτησα εγώ αλλά και απο μερικούς απαράβατους κανόνες που πρέπει να τηρεί ο σύγχρονος μεταλάς. Και όσοι διαφωνείτε, τα σχόλια για αυτό τα έχουμε.

Κανόνας πρώτος: Μεταλάς / metalhead δεν σημαίνει (μόνο) μαλλί, μπύρα και thrash.

Δηλαδή: Δεν είσαι μεταλάς επειδή άφησες μαλλί μέχρι τον κώλο και φοράς μπλούζες των Destruction. Τουλάχιστον όχι μόνο αυτό. Σε όλα αυτά τα χρόνια με τις παρέες που γενικά έφτιαξα, ο πιο προσεγμένος μακρυμάλλης που είχα φίλο, δεν ήταν μεταλάς. Ούτε ροκαμπιλάς. Λαϊκά άκουγε ο τύπος και το μαλλί απλά το γούσταρε.

Ο Μεταλάς σέβεται και ακούει τη μουσική και τον συνομιλητή του. Γιατί; Γιατί έχει μάθει πως για να απολαύσει τα τραγούδι του είδους, πρέπει να βγάλει τον σκασμό. Έτσι γίνεται συνήθεια και όταν συζητάς σε μια παρέα. Αποκτάς ένα χάρισμα που είναι και ελκυστικό στις γυναίκες συν τοις άλλοις.

Επίσης, ο Μεταλάς δεν χρησιμοποιεί την σκληρότητα της μουσικής του για να το παίξει άντρας (νόμος 9 του δεκάλογου). Δεν αποκαλεί τα υπόλοιπα ήδη μουσικής «φλωριές». Δεν υπάρχει «φλώρικη» ή «αδερφίστικη»μουσική. Ακούς πρώτα και μετά κρίνεις αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει.

Δεν κρίνεις την Lady Gaga και τους οπαδούς της ως καραγκιόζηδες, γιατί τότε δεν θα μπορείς να πας σε συναυλία Slipknot pου ψεκάζουν τον κόσμο με σκατά καμήλας, φορώντας μάσκες από horror b-movies.

Μεταλάς
Harry potter… Έτσι για την καφρίλα!

 

 Κανόνας δεύτερος: Μαθαίνω μουσική!!!

Δεν λέμε ότι όλοι οι μεταλάδες πρέπει να γίνουν performer, συνθέτες και στιχουργοί. Αλλά είναι καλύτερο από το να παίζεις LOL, στο εγγυώμαι αυτό. Και όπως αναφέρω και στον δεκάλογο, μην γίνεσαι σαν τους κεφτέδες ποδοσφαιρόφιλους που το παίζουν προπονητές ενώ δεν κλότσησαν ποτέ το τόπι. Όταν κατανοήσεις έστω τα πρώτα κεφάλαια της μουσικής θεωρίας και μάθεις να γρατζουνάς τρία ακόρντα στην κιθάρα σου (ή όποιο όργανο θες εσύ), θα νιώσεις πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Όχι απλά μεταλάς… Η μουσική είναι η ομορφιά της ζωής και δεν είναι τυχαίο, που ανεξάρτητα από την μετέπειτα πορεία της ζωής τους, οι περισσότεροι που καταπιάνονται με την μουσική, έχουν επιρροή από την rock/metal.

Επίσης, θα μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα γιατί ένας δίσκο σου αρέσει και γιατί όχι καθώς και αν γνωρίσεις άπειρα είδη, πανέμορφης μουσικής όταν θες να ξεκουράσεις λίγο τον σβέρκο και τα τύμπανα των αυτιών σου.

Μεταλάς

 

Κανόνας τρίτος: Πάω σε συναυλίες

Και όμως, είχα αρκετούς «μεταλάδες» φίλους όλα αυτά τα χρόνια που δεν πήγαν ποτέ σε live. Μα, ΠΟΤΕ! Και δεν λέμε τώρα που τριανταρίσαμε, άλλος έκανε οικογένεια, σφίξαν τα λουριά λόγω οικονομίας. Εννοώ από πάντα!

Το απόσταγμα αυτού του είδους της μουσικής είναι η ζωντανή εμφάνιση. Με τη ζέστη, με την μπίρα-κάτουρο, με τις βρομερές μασχάλες του διπλανού, τα φάλτσα του τραγουδιστή και το λάθος σόλο του «χεσμένου» από τους μπάφους κιθαρίστα. Είναι rock n’ roll after all.

Εντάξει δεν είναι όλα τα live έτσι, αλλά εκεί είναι η ουσία. Πολλοί απολαμβάνουν την ακρίβεια των prog συγκροτημάτων όπως οι Dream Theater (όχι εγώ), αλλά αν δεν ζήσεις και ένα live των Motorhead δεν έχεις μπει καλά στο κλίμα.

Μεταλάς

Κανόνας τέταρτος: Αγοράζω τη μουσική μου μου αρέσει!

Σου αρέσει μια μπάντα, στήριξε την! Ακόμα και αν είναι οι πάμπλουτοι Maiden ή Metallica. Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, οι μεγάλες μπάντες είναι που καθορίζουν τις πολιτικές της μουσικής βιομηχανίας. Αν πάψουν να πουλάνε τα «ονόματα», η σκηνή θα καταρρεύσει δισκογραφικά.

Αυτός ο κανόνας γίνεται πιο απαραίτητος αν γουστάρεις πιο άγνωστη ή ανερχόμενη μπάντα. Δεν λέμε να αγοράζεις τα πάντα, ούτε γουρούνι στο σακί. Μια χαρά κυκλοφορούν όλοι τις δουλειές τους στο internet και μερικές φορές, ολόκληρο τον δίσκο. Δεν μιλάμε για τους πειρατές, αλλά οι ίδιες οι εταιρίες για κάποιο limited διάστημα. Οπότε, άκου και μετά… στάξε!

Μεταλάς

Μουσικές προτάσεις για το ξεκίνημα:

Αυτή η παράγραφος είναι καθαρά υποκειμενική (όπως και το παραπάνω κατεβατό) για το πως ξεκίνησα να ακούω ΕΓΩ metal. Θα προσπαθήσω να χώσω μέσα και πιο σύγχρονες κυκλοφορίες για να το κάνω πιο ελκυστικό. Προσοχή για σας ξερόλες μεταλάδες, οι κυκλοφορίες που είναι albums που προσωπικά πείστηκα αρχικά για την ποιότητα της μουσικής αυτού του είδους, την ένταση και την αδρεναλίνη του καθώς και μερικά από αυτά μου ανανέωσαν αργότερα το ενδιαφέρον για αυτήν, γιατί δεν μπορούμε να ακούμε συνέχεια δουλειές των ’80s.

ΥΓ. Κανόνας: Διάβασμα!

Ναι το ξέρω ότι μίσεις το σχολείο. Το εξωσχολικό διάβασμα όμως δεν είναι συγκρίσμο με το σιχαμένο σχολείο. Πολλές μπάντες, στηρίζουν τους στίχους τους σε ιστορικά/πολιτικά/κοινωνικά/βιβλικά γεγονότα. Άνοιξε και κανά βιβλίο να ενημερωθείς περαιτέρω για το τι είναι αυτός ο περίεργος τίτλος του τραγουδιού που σου αρέσει. Μην μένεις χάνος…

Top metal albums που πρέπει να ξεκινήσεις – με χρονολογική σειρά κυκλοφορίας.

Slayer – Reign In Blood (1986)
Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son (1987)
Metallica – …And Justice For All  (1988)
Pantera – Cowboys from Hell (1990)
Sepultura – Arise (1991)
Death – Symbolic (1995)
Blind Guardian – Imaginations From The Other Side (1995)
My Dying Bride – The Angel and the Dark River (1995)
At The Gates – Slaughter Of The Soul (1995)
Rotting Christ – A Dead Poem (1997)
Bruce Dickinson – Chemical Wedding (1998)
Tool – Lateralus (2001)
System of the Down – Toxicity (2001)
Slipknot – Iowa (2001)
Opeth – Blackwater Park (2001)
Godgory – Way Beyond (2001)
Queens of the Stone Age Songs for the Deaf (2002)
Avenged Sevnfold – Waking the Fallen (2003)
Mastodon- Leviathan (2004)
Celtic Frost – Monotheist (2006)
Behemoth – Evangelion (2009)
Accept – Blood Of Nations (2010)
Mastodon – The Hunter (2011)
Body Count – Manslaughter (2014)

Special αναφορές:

Black Sabbath και Motorhead: Απλά τα πάντα

Keep the flame burning dudes…

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *