“Οι Rotting Christ παλεύουν μόνοι τους”

“Οι Rotting Christ παλεύουν μόνοι τους”

Ο Σάκης Τόλης σε συνέντευξη του στο JazzBluesRock.gr, μίλησε για το μεγαλειώδες δημιούργημα του, τους Rotting Christ.

Διαβάστε ενδιαφέροντα αποσπάσματα παρακάτω, ενώ η πλήρης συνέντευξη είναι ΕΔΩ
Το τελευταίο album με τον ελληνικό τίτλο ‘’ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ ‘’  περιλαμβάνει μέσα μια πλειάδα θεμάτων, ιστοριών μύθων και γλωσσών που πραγματικά αναρωτιέται κανείς για την έρευνα που έχει γίνει για αυτά τα κομμάτια. Είσαι ερευνητής της παγκόσμιας ιστορίας και της μυθολογίας; Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις αυτό το έργο;
 
Ε, σίγουρα το τελευταίο μας άλμπουμ θα το χαρακτήριζα ως πολύ-πολιτισμικό και είναι το αποτέλεσμα βαθέως προσωπικού μου ενδιαφέροντος για τους υπόλοιπους πολιτισμούς συμπεριλαμβανομένου προφανώς και του Ελληνικού. Είχα πάντα αυτή την ανησυχία και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ταξίδευα…, έπαιρνα το τραίνο και πήγαινα σε όλη την Ευρώπη μόνος μου, απλά και μόνο για να ανακαλύψω άλλες κουλτούρες… και ως συνέπεια κάποια στιγμή μου γεννήθηκε η αντίστοιχη καλλιτεχνική αναζήτηση με αποτέλεσμα να φτάσω στο 12ο κατά σειρά άλμπουμ και πραγματικά να αισθάνομαι υπερήφανος όταν ακούω πως είναι ίσως ‘αν όχι το καλύτερο’ τότε ένα από τα καλύτερά μας.

Πως είναι μια μπάντα να κάνει ουσιαστικά διεθνή καριέρα και στην ίδια της την χώρα, παρόλο που όλες οι συναυλίες είναι sold out,  να μην έχει την ανάλογη ανταπόκριση η και προβολή. Μήπως οφείλεται στο γεγονός πως το Black Metal δεν ανήκει στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα, ή μήπως όχι;

Πιστεύω πλέον πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση, βεβαίως πήρε 20 χρόνια για να αντιληφθεί ο κόσμος τι συμβαίνει, αλλά θεωρώ πως έχουμε το Respect από την ελληνική σκηνή και σίγουρα η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα δεν είναι η Black metal, όμως κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο πιο μακριά, δεν υπάρχει μόνο το μπουζούκι στη μουσική, υπάρχουν πολλών ειδών συναρπαστικές μουσικές σκηνές αποτελούμενες από αξιόλογους μουσικούς που πραγματικά έχουν κάτι να μας πουν.

Αργά η γρήγορα θα γίνει δεν υπάρχει εναλλακτική στην πορεία των πραγμάτων.

Αρκετά χρόνια υπήρχε αυτή η χούντα των ΜΜΕ η οποία δημιούργησε μουσικούς με ‘’διεθνή καριέρα’’, έφτασε η ώρα να κάνουμε μόνοι μας τα βήματα μας χωρίς καμία βοήθεια από κανένα κράτος και από κανένα φορέα, να πάρουμε τα όπλα στα χεριά μας και να παλέψουμε γι αυτό που ‘λέμε’ μουσική σκηνή!

Τελικά Οι Rotting Christ τι πρεσβεύουν; Θέλουν να περάσουν συγκεκριμένα μηνύματα ή όλα είναι αλληγορικά;

Δύσκολο να πούμε τι πρεσβεύουμε, ποιος πραγματικά ξέρει τι είναι και τι πρεσβεύει σε αυτή τη ζωή. Το σίγουρο μήνυμα που περνάμε είναι ένα Non Serviam!

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό είστε γνωστοί παγκοσμίως και για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το όνομα σας, σκέφτηκες ποτέ να το αλλάξεις; Πως το αντιμετωπίζεις πλέον;

Με την ευκαιρία να πω ότι το όνομα μας έχει διχάσει πολύ κόσμο, πολλές συναυλίες έχουν ακυρωθεί, περιοδείες κτλ. Πιστεύουμε γενικά πως όλες οι θρησκείες στον κόσμο είναι μια σάπια υπόθεση και μας βρίσκουν εναντίον, βέβαια δεν είμαστε τόσο ακραίοι όσο παλιά και δεν θεωρούμε πως όποιος είναι διαφορετικός από εμάς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με μίσος και μισαλλοδοξία. Σεβόμαστε τα πιστεύω του κάθε ανθρώπου αλλά είμαστε εναντίον κάθε οργανωμένης θρησκείας.

Πραγματικά ποια η άποψη σου για την Εκκλησία και το ρόλο της εν έτη 2014;

Θα σου έλεγα πως πιο παλιά (μια δεκαετία πριν) ήμουν πολέμιος της εκκλησιάς, τώρα πλέον νιώθω πως απλά δεν ενοχλεί και μπορώ να βρω μάλιστα ορισμένα θετικά… Σίγουρα δεν μου αρέσει η «οργανωμένη» – εκκλησία – θρησκεία, επίσης τα πιστεύω του κάθε ανθρώπου δεν είναι υπονομεύσιμα… αλλά κάποιοι δεν μπορούν να ζουν εις βάρος των πιστεύω των ανθρώπων, όμως τα τελευταία χρόνια η εκκλησία παρέχει μια θετική βοήθεια στους ανθρώπους ας συνεχίσει να το κάνει σωστά, γιατί διαχρονικά πολύ έχει ταλαιπωρήσει την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Φαίνεται μέσα σε όλα πως έχεις ασχοληθεί και με τις θρησκείες, τι είναι θρησκεία για εσένα;

Το έψαχνα, το ψάχνω θα το ψάχνω και φυσικά δεν έχω καταλάβει τίποτα. Αλλά συνοπτικά για έμενα η θρησκεία είναι απλά μια ανασφάλεια του ανθρώπου!

Ως frontman μιας μπάντας που από μόνη της έχει χτίσει όλον αυτό το μύθο γύρω το όνομα της παλεύοντας με τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, σε τι σημείο πιστεύεις  βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δισκογραφία και προς τα πού οδεύει;

Ναι, παλεύω από την αρχή γι’ αυτό που ξέρουμε ως Rotting Christ , και έχω περάσει όπως είπες και εσύ από τη σκύλα και τη Χάρυβδη Δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι θυσίες έχω κάνει, με τα θετικά του και τα αρνητικά του πάντα. Συνεχίζω να παλεύω μονός μου, είμαι οπαδός του ρητού «κάντο μόνο σου», έχω μια εταιρεία αλλά δεν δίνω και μεγάλη σημασία πλέον, διότι οι εταιρείες για έμενα ίσως αποτελούν παρελθόν. Πρέπει να πάρουμε το δρόμο μόνοι μας ,τη δουλεία μόνοι μας, να τρέξουμε μόνοι μας, να μην περιμένουμε και να μην είμαστε υπόδουλοι στην κάθε δισκογραφική να μας πει που θα πάμε και τι θα κάνουμε. Σίγουρα χρειάζεται κάποια δισκογραφική ώστε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ σου αλλά πλέον αυτό εξαφανίζεται μέσα στην παγκοσμιοποίηση και στο σύγχρονο γίγνεσθαι συνεχίζουμε να παλεύουμε με τη σκύλα και τη Χάρυβδη.

Η μπάντα σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ποια τα επόμενα δισκογραφικά βήματα;  Ίσως κάτι εντελώς διαφορετικό;

Η μπάντα μετά από ένα χρόνο συνεχίζει να βρίσκεται στο δρόμο αδιάκοπα, είναι πιστεύω ότι πιο μακρύ και δυνατό έχουμε κάνει συναυλίακα από τότε που δημιουργηθήκαμε και έχουμε το ενδιαφέρον να παίξουμε σε όλα τα μέρη της γης. Πρόκειται να πάμε Ουκρανία, Ρωσία ,Σιβηρία, νότιο Αμερική και όπου μας ζητείται και αυτό ενώ είναι πολύ καλό φυσικά, στο δημιουργικό κομμάτι τολμώ να πω πως δεν είναι και τόσο… γιατί βασανίζομαι θέλω να γράψω μουσική και δεν υπάρχει ο χρόνος και αυτό είναι κάτι που μου λείπει… καθώς έτσι αποδρώ από την καθημερινότητα. Από το καλοκαίρι θα αφομοιωθούμε όμως σε νέες δημιουργίες, και αυτό είναι ένα ‘’μέρος’’ που μου αρέσει πολύ!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *