Μουσικό Αφιέρωμα: Akira Yamaoka

Μουσικό Αφιέρωμα: Akira Yamaoka

[dropcap size=dropcap]Τ[/dropcap]α έχουμε πει και δε χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Η μουσική στα videogames είναι αυτό που συμπληρώνει το παιχνίδι και το ολοκληρώνει. Αλλά αυτός ο τύπος το πήγε σε άλλο επίπεδο. Ανήκει σε μία κατηγορία μόνος του. Φυσικά μιλάω για τον συνθέτη των soundtrack των Silent Hill, Akira Yamaoka.

Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του έτους 1968, ο Ιάπωνας συνθέτης και παραγωγός videogames, sound designer, sound director , εργαζόταν στην Konami από το 1993 μέχρι και την παραίτηση του το 2009. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δημιουργία της μουσικής στα Silent Hill. Επίσης εργάστηκε και σαν sound director και παραγωγός της σειράς και ήταν παραγωγός της 1ης ταινίας Silent Hill όπου και σύνθεσε και το soundtrack. Αυτό είναι βιογραφικό.

[embedvideo id=”QEUS4uh4c4Y” website=”youtube”]

Ο τύπος παίζει κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα και drums. Αυτά είναι. Θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει για το soundtrack του Silent Hill 2, ο τύπος έφτιαχνε τον ήχο της πόρτας που τρίζει στο synthesizer. Όταν το άκουγες δεν καταλάβαινες ότι ήταν ψεύτικο. Ακόμα και ο ήχος που κάνει το περπάτημα του χαρακτήρα πάνω σε σπασμένο γυαλί είναι δικό του δημιούργημα. Sound designer είπαμε, όχι μαλακίες.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο P.T ήταν στο τέλος που έπαιζε το κλασσικό κομμάτι του Silent Hill 1. Εκεί ήταν που ανατρίχιασα. Μακάρι να κάνει το soundtrack. Η δουλειά του Yamaoka είναι μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της σειράς. Ότι και να πω είναι λίγο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί και το εκπληκτικό δίδυμο που κάνουνε οι Akira Yamaoka και Mary Elizabeth McGlynn. Αυτός γράφει, εκείνη τραγουδάει. Η τύπισσα έχει φωνάρα. Από το Silent Hill 3 και μετά έχει τραγουδήσει σε κομμάτια και έχει χαρίσει και την φωνή της. Αγαπημένο της κομμάτι είναι το Room Of Angel.

[embedvideo id=”_OzW26ms0-A” website=”youtube”]

Αυτά τα λίγα λοιπόν για τον Akira Yamaoka, τον συνθέτη των soundtrack των Silent Hill, εκτός του Downpour. Αγαπημένο του είναι το soundtrack του Silent Hill 2 και δικαιολογημένα. Ας ελπίσουμε ότι θα επανέρθει δυναμικά στο franchise και να συνεργαστεί με τον Kojima και τον Del Toro.

Αν δεν έχετε ακούσει δουλειά του, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και πιστέψτε με δε θα χάσετε. Θα ακούτε τα κομμάτια, θα τα συνδέετε με διάφορες σκηνές από τα Silent Hill και δε θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ. Αυτός είναι και ο σκοπός τους εξάλλου. Ένα σκοτεινό game θέλει και ένα σκοτεινό soundtrack. O Yamaoka το πέτυχε αυτό και με το παραπάνω.

[embedvideo id=”vQIZuiRQ9T0″ website=”youtube”] [embedvideo id=”W18UQomodmw” website=”youtube”] [embedvideo id=”iACzk5jDB7I” website=”youtube”] [embedvideo id=”WShknpNpHbY” website=”youtube”]

ΥΓ. Σχετικά με τα sound effect του Silent Hill ο Yamaoka είπε το εξής.

«Στην καθημερινότητα, η απόλυτη ησυχία σε ένα περιβάλλον είναι κάτι ασυνήθιστο. Σωστά; Έτσι λειτουργεί και στο game, πράγματα όπως τα βήματα και ήχοι που κάνουν οι άνθρωποι χρειάζονται. Gamer με gamer, αντιδρούν διαφορετικά σε αυτό. Άλλος βυθίζεται περισσότερο, άλλος του αποσπά την προσοχή. Για τέτοιου είδους εφέ στοχεύω. Η πιθανότητα της εμφάνισης τους είναι τυχαία και εξαρτάται από τον παίκτη. Αν δεν υπήρχε η ανάγκη χτισίματος μιας τέτοιας ατμόσφαιρας στο Silent Hill, η παραγωγή τους θα ήταν ανέφτικτη…».

 

Related post