Κλεμμένο το Sweet Child of Mine; Για χαλαρώστε λίγο…

Κλεμμένο το Sweet Child of Mine; Για χαλαρώστε λίγο…

[dropcap size=dropcap]Σ[/dropcap]αν βόμβα έσκασε η είδηση πως οι Gun N’ Roses κατηγορούνται για πνευματική κλοπή από τους Crawl. Μια αυστραλιανή ροκ μπάντα που είχε κυκλοφορήσει ένα κομμάτι το 1981 που μοιάζει λίγο είναι η αλήθεια, στη μετέπειτα επιτυχία μεγατόνων, Sweet Child of Mine.

Δεν διεκδικώ δάφνες μουσικών σπουδών αλλά ρε φίλε ξέρουμε να ακούμε. Η αλήθεια είναι πως η αλληλουχία των ακόρντων του Unpublished Critics φέρνει στο αυτί το κομμάτι του Axel Rose, του Slash και του Izzy Stradlin. Είναι άπειρες οι φορές που τα κομμάτια τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το video παρακάτω.

[embedvideo id=”adukrwHY09s” website=”youtube”]

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πετάει κάποιος λάσπη στον ανεμιστήρα. Το 2008, ένας electronic μουσικός με το όνομα βγαλμένο από sci-fi ταινία, Ulrich Schnauss, είχε κατηγορήσει τον Rose πως χρησιμοποίησε samples δικά του στο Chinese Democracy. Δεν έμαθα κατά πόσο προχώρησε αυτό ποτέ…

Ο καθένα προσπαθεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί. Και για να γίνουμε και οι δικηγόροι του διαβόλου. Ακόμα και ως έμπνευση να το πήραν το κομμάτι οι G n’ R και να έβγαλαν το ΕΠΟΣ, well done.

Πριν σχηματίσετε άποψη ακούστε το κομμάτι των Crawl αλλά και το video παραπάνω.

Καλά δεν μιλάμε ότι λείπει το βασικό ριφ. Μάλιστα η ιστορία λέει πως ο Slash, έβγαλε αυτό το ριφ για διασκέδαση και «κοροϊδευτικά» επειδή του ακουγόταν gay, αλλά ο Axel ενθουσιάστηκε.

Το κομμάτι ‘Unpublished Critics’ είναι το άλμπουμ των Crawl ‘Sirocco’ και ήταν νούμερο ένα επιτυχία στην πατρίδα τους αλλά καθόλου γνωστό έξω από αυτήν. Παρόλα αυτά υπήρχε σε μια αμερικάνικη συλλογή του 1984 που κυκλοφόρησε η Geffen – η εταιρεία που υπέγραψαν το 1986 οι G’N’R (ουου, θεωρίες συνωμοσίας).

Ο James Reyne των Crawl είχε προσέξει τις ομοιότητες – έπαιζε ακόμη και στοιχεία από το Sweet Child Of Mine στις συναυλίες του σύμφωνα με τους φαν του – αλλά δεν τον ενδιαφέρει να κινηθεί νομικά. «Δεν είναι απίθανο» είπε οι Guns N’ Roses να είχαν ακούσει το τραγούδι τους πρώτα αλλά «Δεν πρόκειται να τα βάλω με τους δικηγόρους τους».

[embedvideo id=”oxqreCG0htQ” website=”youtube”] [embedvideo id=”bzAGZT_XTAk” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *