Η σημασία του Soundtrack… Resident Evil

Η σημασία του Soundtrack… Resident Evil

[dropcap size=dropcap]Η[/dropcap] μουσική στα videogames πάντα έπαιζε μεγάλο ρόλο, βοηθάει στην ατμόσφαιρα και σε βάζει μέσα στο κλίμα, προκαλεί ανατριχίλες, ένταση και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Όπως φυσικά και στιε ταινίες. Ή μήπως περισσότερο, αφού το game το ζεις…

Βεβαία από τίτλο σε τίτλο διαφέρει, όπως και από sequel σε sequel. Σήμερα θα πούμε για τα διαφορετικά στυλ και αλλαγές στου τόνους από τα 3 πρώτα Resident και το Resident Evil 4 που μας πήγε από μία πιο ορχηστική προσέγγιση και μας πήγε σε ένα πιο σκοτεινό και σχεδόν «εξωγήινο» soundtrack.

Resident Evil 1

Οι συνθέτες Makoto Tomozawa, Koichi Hiroki, και Masami Ueda ήταν ικανοί να δημιουργήσουν μία πολύ ανησυχητική μουσική. Η κύρια βάση του Resident 1 ήταν βασισμένη στην οργανική, έγχορδη μουσική.
Επικεντρωνόταν στο πόσο… οργανικό ήταν το game. Αν το καλοσκεφτείς είχε πολύ κρέας….  Ζόμπι ανθρώπους, ζόμπι σκυλιά, ζόμπι κοράκια, ζόμπι φυτά, ζόμπι έντομα, ζόμπι αρπακτικά (ναι καλά διαβάσετε, έχει μέχρι και ζόμπι βατράχια).

Η μουσική είχε την  τάση να αποκορυφώνεται και ειδικά στις σκηνές δράσεις. Όσο πιο έντονη ήταν η σκηνή δράσης και το Boss Fight, τόσο πιο έντονη η μουσική και αγχωτική. Είχε βέβαια και μια δόση μοναξιάς το soundtrack, ποιος θα ήθελε να μένει σε αυτή την έπαυλη. Ακριβώς ότι πρέπει για horror game.

[embedvideo id=”9j44UlE8Vyo” website=”youtube”]

Resident Evil 2

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι και πολύ την μουσική του Resident Evil 2 εκτός βέβαια από κάποια αξιομνημόνευτα σημεία όπως για παράδειγμα η μουσική στο Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμα το ακούω και ανατριχιάζω.
Επειδή στο 1ο Resident Evil είχαμε το Spencer Mansion, μία έπαυλη και κάπως πιο μοναχικό soundtrack (όσο γίνεται, όταν σε κυνηγάνε ζομπάκια), έτσι το Resident Evil 2 που διαδραματίζεται στην πόλη η στα κτίρια, έχει έναν πιο ψυχρό τόνο και πολύ πιο αγχωτικό.

[embedvideo id=”orHrAEU-W84″ website=”youtube”]

Βέβαια το αποκορύφωμα για εμένα είναι προς το τέλος, όταν πρέπει να φύγεις από το εργαστήριο και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εκεί η μουσική είναι αγχωτική και με πολύ ένταση.

[embedvideo id=”7-GVumdOtFI” website=”youtube”]

Resident Evil 3

Το soundtrack του 3 είναι κάπως πιο μιλιταριστικό όπως αποδεικνύεται και μέσα από το story του παιχνιδιού. Η μουσική είχε πιο ένταση με αποτέλεσμα να σε αγχώνει. Είχε τον Nemesis εξάλλου να σε κυνηγάει σε κάθε γωνιά. Είναι πιο γρήγορο, πιο έντονο και δένει απίστευτα με το game. Το main theme είναι λες και βγήκε από τον Βράχο.

[embedvideo id=”6f-DnZFFWSM” website=”youtube”]

Resident Evil 4

Εκεί που τα Resident Evil 1,2 και 3 μας ταξίδεψαν σε γνωστές περιοχές, σπίτια, κτήρια και δρόμους το Resident Evil 4 μας παίρνει μακριά από όλα αυτά και μας πετάει σε μια περιοχή κάπως πιο σκοτεινή και ανήσυχη και άγνωστη. Εδώ το soundtrack διαφέρει πάρα πολύ από τα προηγούμενα καθώς το σκηνικό είναι λες και βγήκε από το Silent Hill. Η μουσική εδώ είναι πιο σκοτεινή, πιο βαριά, πιο μελαγχολική, πιο ανήσυχη, ενισχύει την ένταση σε απίστευτο βαθμό. Είναι σαν να βλέπεις μια πολύ καλή ταινία τρόμου.

[embedvideo id=”6uyBy8_QeMU” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *