Η κόντρα για το καλύτερο cheese-steak

Η κόντρα για το καλύτερο cheese-steak

[dropcap size=dropcap]Ε[/dropcap]ίναι μια αντιπαλότητα που κρατά σχεδόν 50 χρόνια. Αν ήταν στη Κρήτη ή στη Μάνη σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα. Ευτυχώς η μεγάλη αυτή αντιπαλότητα είναι αμερικάνικης προέλευσης και πιο συγκεκριμένα από τη Φιλαδέλφεια, με επίκεντρο το πασίγνωστο σε σχεδόν κανέναν στην Ελλάδα cheese-steak. Προσοχή, όχι cheese cake, αλλά steak.

Μεγάλοι αντίπαλοι το Pat’s Kings of Steaks και το Geno’s Steaks. Δύο μαγαζιά που ισχυρίζονται πως έχουν το καλύτερο cheese-steak στην Αμερική και βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο. Η μάχη για τη κυριαρχία στο στομάχι των φίλων μου Αμερικάνων μαίνεται 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα, με τη πόλη να έχει χωριστεί στα δύο. Οι δρόμοι γύρω γύρω είναι γεμάτο διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, πούλμαν και λιμουζίνες γεμάτα ανθρώπους που ψάχνουν το καλύτερο σάντουιτς στο κόσμο. Διάσημοι παρακαλούν να δουλέψουν για λίγο στη ψησταριά ή στη γρίλα που λέει και ο πατέρας μου. Μέχρι και πρόεδροι ή υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ περνούν μια βόλτα από τη νότια Φιλαδέλφεια για ένα σνακ.

Πως ξεκίνησε όμως αυτή η αντιπαλότητα; Όλα ξεκίνησαν το 1930 όταν τα αδέρφια Πατ και Χάρι Ολιβιέρι δημιούργησαν το Pat’s Kings of Steaks και ταυτόχρονα το cheese-steak. Για πάνω από 30 χρόνια η οικογένεια Ολιβιέρι ήταν ο βασιλιάς στο χώρο όσπου ήρθε ο Τζόι Βέντο με στόχο να τους γκρεμίσει από το θρόνο τους και άνοιξε ακριβώς απέναντι από τον Pat το Geno’s Steaks, λέγοντας : «Αν θες να πουλήσεις cheese-steak θα πας εκεί που τρώνε cheese-steak».

Χαρακτηριστικό και των δύο καταστημάτων είναι ο τρόπος που παραγγέλνεις. Ένα cheese-steak με Cheese Whiz και κρεμμύδια λέγεται “Whiz wit” ή “wit-out” χωρίς κρεμμύδια. Αν ζητήσεις απλά ένα cheese-steak με κρεμμύδια θα καταλάβουν ότι δεν είσαι ντόπιος. Όπως ένας Θεσσαλονικιός σουβλατζής καταλαβαίνει τον Αθηναίο όταν παραγγέλνει. Το λιγότερο που μπορεί να πάθει κάποιος βέβαια είναι να καταλάβουν ότι είναι από αλλού, καθώς αν το παραγγείλεις λάθος σου ζητούν ευγενικά να πας στο τέλος της ουράς και να ξαναπαραγγείλεις όταν έρθει η σειρά σου. Γι’αυτό και υπάρχουν οδηγίες για τους τουρίστες, ώστε να μη φτάσει το στομάχι σου στη πλάτη από την αναμονή.

Untitled1

Η κόντρα που σε λιγο καιρό κλείνει τα 50 χρόνια φούντωσε το 1976 χάρη στα media, όταν στη ταινία Rocky ο αγαπημένος μας πυγμάχος σε μια σκηνή τρώει στον Pat. Βέβαια η μιντιακή κόντρα βόλεψε και τους δύο και από τότε έχουν μπει σε μια διαδικασία trash talking και κατηγοριών σε περιοδικά, εφημερίδες και τηλεόραση.

«Οι άνθρωποι εδώ γύρω τρώει το δικό του, τρώει το δικό μου και τους αρέσει περισσότερο το δικό μου», λεεί ο Ολιβιέρι.
Και απαντά ο Βεντο: «Αυτός το δημιούργησε, εγώ το τελειοποίησα».

Είναι από τα λίγα που έχουν πει.

Αφού κάνει καλό στις πωλήσεις αυτή η κόντρα μπορεί να κρατήσει για άλλα 50 χρόνια. Βέβαια εγώ προτιμώ το cheese-steak του Galloping Hill Grill στο New Jersey. Όχι τίποτα άλλο, απλώς δουλεύει ένας ξάδερφός μου εκεί και μου τα δίνει τσάμπα.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *