Δύσκολο το να είσαι μουσικός λέει το… Berklee!

Δύσκολο το να είσαι μουσικός λέει το… Berklee!

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Berklee είναι το διασημότερο (δεν λέμε το καλύτερο) κολέγιο για μουσικούς που σπουδάζουν μοντέρνα μουσική. Στους metalheads είναι διάσημο από τους Dream Theater αλλά και τον Gus G, εκτός φυσικά αυτών που θέλουν να σπουδάσουν εκεί.

Βγήκε στη φόρα λοιπόν μια έκθεση από το εν λόγω ίδρυμα που με στατιστικά, αποδεικνύει ότι παρά το τεράστιο κόστος του να σπουδάσεις εκεί (50 χιλ ευρώ το έτος), ούτε αυτό σου ανοίγει δρόμους προς τη μουσική βιομηχανία και πιθανότητα το μέλλον σου θα είναι η… υποχρεωτική δίαιτα.

Τα βασικά μέρη της έκθεσης είναι τα εξής:

1) Μόλις το 40% των μουσικών, ξοδεύουν πάνω από 36 ώρες τη μέρα για να παίξουν/γράψουν μουσική (δηλαδή κάνουν και έξτρα εργασία).

2) Το 42% ζει εξ’ ολοκλήρου από τη μουσική.

3) Το μέσο εισόδημα ήταν 48 χιλιάδες ευρώ/έτος, αλλά από αυτούς, το 80% είχε τουλάχιστον ένα πτυχίο ή και παραπάνω.

4) Παραπάνω από το 50%, κάνουν παραπάνω από ένα πράγμα για αυτά τα χρήματα. Π.χ. Συμμετοχή σε γκρουπ, lives, μαθήματα κλπ.

Φυσικά αυτά τα στατιστικά αφορά την Αμερικάνικη σκηνή, αλλά πόσο πολύ διαφέρει η Ευρώπη.

Οπότε θέλει πολύ προσοχή για όποιον σκοπεύει να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό για το μέλλον του γιατί η απόσβεση δεν έρχεται σχεδόν ποτέ. Και ναι, ξέρω προσωπικά έναν που θα τα έδινε πριν λίγα χρόνια. Τον ξέρω σας λέω…

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *