Για τους λάτρεις του βυνιλίου: Πικαπ χωρίς βελόνα! (vid)

Για τους λάτρεις του βυνιλίου: Πικαπ χωρίς βελόνα! (vid)

[dropcap size=dropcap]Η[/dropcap] Ιαπωνική εταιρεία ELP Laser Turntable πατένταρε ειδικά κατασκευασμένα μηχανήματα, τα οποία παίζουν βινύλια χωρίς βελόνα. Ο πρόεδρος της εταιρίας αγαπάει τη μουσική και εξηγεί πως ο αναλογικός ήχος είναι καλύτερος από τον ψηφιακό γιατί ο αναλογικός ήχος παράγει φυσικά ηχητικά κύματα ενώ το CD αναπαραγάγει ψηφιακά τη μουσική, η οποία είναι γραμμένη σε δυαδικό κώδικα.

Από την πλευρά της επιστήμης της φυσικής, εξηγείται ως εξής: Τα αυλάκια του βινυλίου είναι χαραγμένα και η βελόνα αναπαραγάγει ηχητικά κύματα, διαφορετικών συχνοτήτων, από την τριβή. Πλέον όμως αυτό γίνεται και χωρίς βελόνα και χωρίς τριβή άρα και δίχως φθορά.

Το ο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες απέρριψαν την πρόταση λόγω δύο ζητημάτων. Πρώτον, το CD έχει αντικαταστήσει ουσιαστικά το βινύλιο από το 1988 και δεν παρουσιάζει επιχειρηματική ευκαιρία. Και δεύτερον είναι το κόστος και η δύσκολη διαδικασία κατασκευής. Ένα μηχάνημα ζυγίζει περίπου 19 κιλά και το κόστος τους κυμαίνεται από 12, 390€ σε 16,370€. Πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ ακριβό.

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει τόσο την ιδέα/φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία αυτών των μηχανημάτων όσο και μια παρουσίαση της εφαρμογής αυτής.

[embedvideo id=”W_4sooWCh_Y” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *